De woningen > ontwerp 14 woningen
We kennen architect Duiker van het architectenbureau Duiker en Bijvoet, die in opdracht van het bouwbureau Joh. D. v.d. Houwen het ontwerp heeft gemaakt voor het uiteindelijke villadorp Kijkduin wat tussen 1922-1924 gebouwd is.
Behalve de hier bekende villa’s heeft Jan Duiker kennelijk nog meer woningontwerpen gemaakt voor Kijkduin, die het echter nooit gehaald hebben.
Ontwerp voor 14 woningen
In het boek ‘J. Duiker bouwkundig ingenieur’* staat een beschrijving van een ontwerp voor ‘Veertien woningen te Kijkduin’. Een ontwerp, wat volgens de onderzoekers uit 1928 of later moet zijn geweest (er staat geen datum vermeld), maar waarvan bekend is dat het in 1934 is ingediend bij bouw- en woningtoezicht. Alleen daar is het nooit in het archief terechtgekomen, wat wijst op het terugtrekken van het ontwerp door een commissie of misschien door Duiker zelf. De tekeningen zijn gelukkig wel bewaard gebleven in het archief van het Nederlands Documentatiecentrum voor de Bouwkunst (NDB, later opgegaan in ‘Het Nieuwe Instituut’).
De woningen zouden op het braakliggend terrein moeten komen, begrensd door de Scheveningschelaan, Katwijkschelaan en Zandvoortschelaan, aan de achterzijde van het toenmalige woon- en winkelblok. Zeg maar op de plek waar nu de 3 Oostenrijkse woningen staan en de villa Katwijkselaan 59.
Twee studies
Duiker had kennelijk twee studies voor ogen, het ene ontwerp heeft de typische overhangende kap, het andere een licht gebogen kap met een dakterras. Beide ontwerpen zijn in perspectief weergegeven, op basis - zo lijkt het - van een foto (Duiker maakte vaak gebruik van een fotocamera), die gemaakt is bij de toenmalige kruising van de Katwijkschelaan met de Scheveningschelaan.
In het archief zijn ook nog drie tekeningen opgedoken met een uitgewerkt ontwerp van de voorgevel en de indeling van de woningen. Wat daarbij opvalt is de verspringende scheidingswand met een schuingeplaatste trap. Best wel een leuk detail, wat vandaag-de-dag zeker niet zou misstaan!
Ook het boek 'Jan Duiker, bouwkundig ingenieur (1890-1935), Van warm naar koud', van oud-Kijkduiner Herman van Bergeijk, vertelt over dit niet-gerealiseerde ontwerp van de architect.
(Beide boeken zijn voor dit artikel geraadpleegd en voor dit doel bereidwillig in bruikleen gegeven door Gerard Koper)
*Van de Duikergroep Delft – TH Delft (uitgegeven door Stichting Bouw – 1982)
