Bestemming Kijkduin - door Michiel Morel *

In 2012 schreef Michiel Morel - zelfstandig kunstadviseur, publicist en oud-directeur van het Haagse kunstcentrum Heden - een artikel over 'Bestemming Kijkduin - Kurt Schwitters, Lajos d'Ébneth, Jan Duiker en Joseph Golüke'. Schwitters (een kunstenaar), Ébneth (schilder en ontwerper), Jan Duiker (architect, die samen met Bijvoet het villadorp Kijkduin heeft ontworpen) en Golüke (grootvader) hadden allemaal 'iets' met Kijkduin.

Lajos d'Ébneth was een uit Hongarije gevluchte kunstenaar, die rond 1926 verzeild raakte op Kijkduin in een huis aan de Zandvoortschelaan 12 en daarmee een van de eerste kunstenaars in het dorp.

Wat hun onderlinge band was en welke rol Kijkduin hierin speelde, is in dit prachtige artikel uitvoerig beschreven. Op zijn website staan behalve dit verhaal, nog tientallen andere artikelen. Voor de kunstliefhebbers onder ons absoluut de moeite waard!

http://www.michielmorel.nl/bestemming-kijkduin/

In het verhaal van Agnes de Boer (zie 'De gelukkigste jaren - Zandvoortschelaan 18') wordt ook over Lajos d'Ébneth gesproken. De grootouders van Agnes woonden in die tijd praktisch naast hem.

*de quotes en foto's zijn geplaatst met toestemming van de auteur

Lajos-d'Ébneth - ca 1930
De Hongaar Lajos d'Ébneth, een van de eerste kunstenaars op Kijkduin, hier met een zelfportret van ca. 1930.
Michiel_Morel foto Studio Johan Nieuwenhuize
Michiel Morel - zelfstandig kunstadviseur, publicist en oud-directeur van het Haagse kunstcentrum Heden.
(foto: Studio Johan Nieuwenhuize)