Bewoonster van het eerste uur – Katwijkselaan 13 (63)

Ik ontving foto's uit het familie-album van Josephine (Jos) Henkes-Esser. Deze krasse Kijkduinse woont al sinds 1949 op de Katwijkselaan 63 (vroeger nr. 13) in een origineel houten Oostenrijkse woning, eerst met haar ouders, daarna vanaf 1965 met haar man Willem, die in 2010 is overleden.

Vader en moeder Esser kwamen uit Emmer-Compascuum in Drenthe, waar ook Josephine is geboren en later nog 2 meisjes. Kort na de oorlog probeerde vader Esser, die leraar was op een middelbare school, zijn geluk te beproeven in het westen en zo kwam het gezin terecht in Den Haag, in de Linneusstraat op 3-hoog-achter. Dat was een overgang, in een periode waarin aan werkelijk alles een tekort was, vooral aan woonruimte.

Houten noodwoning

Lang hoefde Esser niet na te denken toen het gezin in 1949 het aanbod kreeg van de gemeente om een 'houten noodwoning' in Kijkduin te betrekken aan de Katwijkselaan 13. Dat hij voor zijn werk dagelijks helemaal op de fiets naar de Laan moest in het centrum van Den Haag - en ook 's avonds nog naar de avondschool! - nam hij graag voor lief, een vrijstaand huis met grote tuin en veel ruimte deed terugdenken aan de vooroorlogse periode in Emmer-Compascuum.

Josephine ging met haar zusjes naar de Openbare Lagere School Kijkduin, aan de andere kant van de Kijkduinsestraat. Eind jaren '50 leerde zij Willem Henkes kennen en zij zijn in 1961 getrouwd. Jos(ephine) werkte toen al op Schiphol en lieten Kijkduin achter zich. Niet voor lang overigens…..

Terug naar Kijkduin

In 1965 besloten vader en moeder Esser terug te keren naar hun geliefde Drenthe om daar van hun pensioen te genieten. Jos en Willem kregen de kans om de Oostenrijkse woning over te nemen en (veel later) te kopen. In 2010 is haar echtgenoot helaas overleden, maar tot op de dag van vandaag woont Josephine nog steeds in haar ouderlijke woning en behoort nu tot een van de langst-ingezetenen van Kijkduin.

Met zoveel historische kennis was het geen toeval, dat zij afgelopen zomer de meeste vragen goed wist te beantwoorden tijdens de Geschiedenis-Kijkduin Speurtocht! Een terechte winnares!

Onderstaande foto’s komen uit haar jeugd-fotoalbum en zijn voorzien van haar eigen bijschriften.

Katwijkselaan 13 (63) - Josephine Henkes-Esser

Mijn vader en moeder in de achtertuin van ons huis, Katwijkselaan 13. Het huis van de familie Langeraar staat op de achtergrond (nr. 11), op de hoek met de Scheveningselaan.