Verhalen > Een klassenfoto van de Kijkduinschool
Een klassenfoto van de Kijkduinschool, klas 6 en 7 in juni 1940
De familie Zeeuw
Een klassenfoto op Schoolbank.nl bracht de bal aan het rollen. Op deze foto uit juni 1940, gemaakt op het schoolplein van de Kijkduinschool, ontdekte ik de naam van Willy Claus, de oudere zus van Hanny Claus, destijds woonachtig aan de Noordwijkschelaan 8. Navraag bracht aan het licht dat de jongeman rechtsonder, Boy Zeeuw, de vader was van Corrie Zeeuw, met wie Hanny Claus nog steeds contact heeft. E-mailcontact was gauw gelegd en van Corrie kreeg ik het volgende, prachtige stukje geschiedenis over haar familie op Kijkduin!
“Mijn grootouders (Jacob Zeeuw/Johanna Stadtman) woonden een tijd aan de Scheveningschelaan 116, in het middelste, hogere deel van de driekapper, op de hoek met de Ter Heijdelaan. Daar zijn mijn vader Boy Zeeuw (1927) en mijn tante Wil Zeeuw (1933) geboren. De Kijkduinschool was daartegenover, Boy ging daar naar school. Overbeeke was het hoofd van de school. Ze woonden daarna boven de Werf, een restaurant van de familie Hollander, in een bovenhuis met een groot balkon. Daar is mijn oom Jaap Zeeuw geboren.”
“Vandaar verhuisden zij naar de Zandvoortschelaan 2, in een huis boven de poort. In het huis aan het andere einde boven de poort woonde de familie Bochove van de winkel. Ze hebben daarna een tijdje in de Narcisstraat gewoond. Daar moesten ze heen omdat mijn opa een baan in Rotterdam kreeg. Hij werkte daarvoor bij het gemeentelijk zeebad, maar begon op aanraden van vrienden een eigen strandtent. Dat werd een enorm fiasco, hij had er geen verstand van en tot overmaat van ramp spoelde het ding weg bij een storm. Hij kreeg toen via via een kantoorbaan bij de Holland Amerika lijn en moest vanwege de reis naar Rotterdam naar de Narcisstraat verhuizen. De kinderen gingen vandaar nog steeds naar de Kijkduinschool.”
“In de oorlog kwam de Holland Amerikalijn stil te liggen. In huize Zeeuw was het armoe troef. Ze gingen terug naar Kijkduin, naar de Kijkduinschestraat 234, een bovenhuis op een hoek, boven een fietsenstalling. Mijn tante herinnert zich dat toch als een hele fijne tijd, er woonden bijna geen mensen meer en ze konden naar hartenlust spelen. De tankgracht werd gebouwd en de kinderen Zeeuw konden bij een ondiep stuk over het riool de tankgracht oversteken om naar school te gaan. Tot de Duitsers daar genoeg van hadden, de boel met prikkeldraad afzetten en ze moesten omlopen, maar mijn vader vertelde dat hij ook wel zwemmend de tankgracht overstak naar school. Bij de evacuatie in november ’43 kwamen ze in de Kamillestraat terecht. Ze waren een van de laatste gezinnen die werden geëvacueerd. Mijn tante Wil woont daar nog steeds en met haar heb ik het nog vaak over Kijkduin. Zij heeft bij Marijke Claus in de klas gezeten, de op een na jongste dochter van de familie Claus uit de Noordwijkschelaan 8 en zus van Hanny Claus.”
“Toen Overbeeke met pensioen ging is er een lied voor hem gezongen, mijn tante herinnert zich de eerste strofe:
Het is jammer voor Kijkduin
Heus meneer
Dat u weggaat van de school
Echt meneer
En we hadden veel succes
Met verdere studie, Hogeschool of HBS”
Met groet,
Corrie Zeeuw
Reactie van Annieta de Jong - Van Bochoven:
Op de eerste groepsfoto zie ik links mijn oom Frans in het raamkozijn zitten. Op de 2e groepsfoto is inderdaad Jopie achteraan 4e van links. Vooraan 3e van links is Wim van Bochove. Ik zie wel verschillende leeftijden door elkaar. De naam Pim Goedhart klinkt bekend, was volgens mij een vriend van Frans, de jongste broer. (is ook overleden). Ik vind het erg leuk en bewaar de foto's voor het familiealbum."
