Verhalen > Het korte levensverhaal van koentje Gezang
Het korte levensverhaal van Koentje Gezang
Noordwijkschelaan 9, daar werd Koenraad Huib Gezang geboren op 29 januari 1942, de tweede zoon van Florence en Maurits Gezang. Dit Joodse gezin komt hier in april 1938 wonen, nadat vader Maurits een baan krijgt als afdelingshoofd bij een warenhuis in Den Haag.
Voor het gezin breken er gelukkige tijden aan, zeker voor Eddy, de eerste zoon, die in 1938 acht jaar was geworden en in en om Kijkduin geniet van de vrijheid, de duinen, het strand en de vele buurtkindertjes, waarmee hij snel vriendschap sluit en heel wat kattenkwaad uithaalt. Hij gaat naar de vierde klas van de Kijkduinschool.
Op 13 augustus 1942 wordt het de familie Gezang, als gevolg van de Duitse bezetting en de toenemende maatregelen tegen de Joden, te heet onder de voeten. Ze besluiten om uit handen van de alsmaar wreder wordende Duitse bezetter te blijven, door naar de VS te vluchten.
Onderduiken
Een gewaagd vluchtplan volgt, wat door verraad jammerlijk mislukt. Terugkeren naar Kijkduin is geen optie, omdat de Duitsers bezig waren alle Joden op te pakken en af te voeren naar Westerbork. De enige optie is onderduiken. Ook Koentje, die wordt ondergebracht bij een familie in Overveen. Om de dan 8 maanden oude baby te redden uit handen van de nazi’s, wordt de baby te vondeling gelegd bij het gezin Van de Bunt in Bloemendaal. Vanaf dat moment gaat Koentje door het korte leven als Remi van Duinwijck en begint een aangrijpend verhaal, wat zich laat lezen als een spannend jongensboek, ware het niet dat de realiteit hartverscheurend blijkt.
Moeder Flory heeft de oorlog niet overleefd, Eddy Gezang en zijn vader wel. Lang na het overlijden van zijn vader, die nooit heeft gepraat over het lot van zijn vrouw en kind, begint Eddy een zoektocht naar bewijs, dat Koentje misschien nog leeft. Pas in 2002 ontdekt hij wat er precies is gebeurd.
Een aangrijpende reconstructie
Het aangrijpende verhaal van Eddy en Koentje is uiteindelijk opgetekend en gereconstrueerd door journalist Frank van Kolfschooten. In zijn boek ‘Remi, de oorlogsgeschiedenis van twee broers’ beschrijft hij aan de hand van ongepubliceerde herinneringen van Eddy Gezang, archiefonderzoek en gesprekken met overlevenden de lotgevallen van de twee broers. Het is een indrukwekkende reconstructie van een ongekend dramatische geschiedenis van een Joods gezin in oorlogstijd.
Ook Geschiedenis-Kijkduin heeft een bescheiden bijdrage mogen leveren aan dit boek, met foto’s en achtergrondinformatie over het vooroorlogse Kijkduin.
Het boek is uitgegeven door uitgeverij De Kring (ISBN 978-94-6297-160-8) en verkrijgbaar in de erkende boekhandel of bij de uitgeverij https://www.uitgeverijdekring.nl/remi
Stolpersteine
Op 21 augustus 2012 zijn op de Noordwijkselaan, ter hoogte van nr 9 struikelstenen gelegd ter nagedachtenis van de omgebrachte Koentje en zijn moeder Florence. Hierbij was ook Eddy Gezang aanwezig. Deze ‘Stolpersteine’ zijn sinds 2007 op veel plaatsen in Europa neergelegd bij de oorspronkelijke woningen van de vermoorde gezinsleden.
Van de 17.000 Joden die in Den Haag woonden is het grootste deel afgevoerd via Westerbork, naar concentratiekampen in Duitsland, waaronder Sobibor. Slechts 2000 zijn er teruggekeerd.
Florence Gezang is op 9 april 1943 vermoord in Sobibor, Remi, oftewel Koentje Gezang, is op 21 mei 1943 vermoord, eveneens in Sobibor, slechts 16 maanden oud.

Koentje Gezang, 1 jaar oud, gefotografeerd in de Joodse crèche in Amsterdam, waar hij als vondeling Remi van Duinwijck terechtkwam.
In 2012 is een televisie-documentaire van de RKK uitgezonden over het korte leven van Koentje Gezang. Hierin wordt ook Eddy Gezang gevolgd in zijn zoektocht naar zijn broertje. Deze uitzending van het programma Kruispunt is hier terug te zien.