Kees van Dijk, schaapsherder op Kijkduin

Begin jaren dertig had schaapsherder Cornelis (Kees) van Dijk een kleine schaapskudde op het weiland langs de Haagsche Beek, tegen Meer en Bosch aan. Hij had geen vaste woon- en verblijfplaats, maar bivakkeerde in een buitenloggia van de woning van de familie Claus-Delcourt (de tante van Hanny Claus) aan de Duinlaan 141. In een krantenartikel van Het Vaderland uit 1976 (PDF) schrijft dochter Lida Claus over hun tijdelijke gast:

"Ik denk aan de schaapherder die op een koude novemberdag op de weide van Meer en Bosch verscheen. Het strandtentje van Johnnie C. overleefde de nacht niet en hij kwam negen maanden in onze vóór-loggia compleet met slaapbank en hondje Pietje bij ons wonen.
Er lag wel eens een uitgebeend schaap onder het bed als mijn moeder een beetje orde wilde scheppen, en wassen deed hij zich nooit."

Lammetjes
"Maar we hielpen de lammetjes door de winter komen en op kerstochtend zat hij mee aan het kerstontbijt (al groeide het mos op zijn wangen en moesten we na afloop goed luchten).
Het pak dat mijn vader hem gaf, trok hij over zijn oude vodden aan - dus stonk hij. 's Avonds zetten we de schemerlamp tegen het raam en zo las hij (aan de buitenkant) Nelly van Dickens. "Leugens, allemaal leugens, Lina", zei hij tegen mij. "Maar nu woon ik in een villa.""

Mooi dat het Haags Gemeentearchief hier foto's van bewaard heeft met beschrijving. Het artikel van Lida kende ik al en ook Hanny Claus had hier al eens over verteld, maar de foto's ontbraken!

Kees op zijn vaste stek, gefotografeerd vanuit de woonkamer (bron: Haags Gemeentearchief)
Kees van Dijk - schaapsherder op Kijkduin
Kees van Dijk met trouwe hond en pijp zittend in de binnenloggia van de Duinlaan 141, tegen de kou afgeschermd met doeken en matten. (bron: Haags Gemeentearchief)
Kees van Dijk - schaapsherder op Kijkduin
Op de voorgrond het weiland waar Kees zijn schaapskudde had. Uiterst links de Duinlaan 141. (bron: Haags Gemeentearchief)