Zicht op een eeuw geschiedenis van Kijkduin

Posted by kijkduin-admin in actueel | 0 comments

Na de sloop van de promenade is de tentoonstelling opgeslagen, in afwachting van een nieuwe bestemming. Met trots kunnen wij meedelen, dat de Bibliotheek Loosduinen de tentoonstelling een tijdelijke plek heeft kunnen geven, die voor iedereen gratis te bezoeken is.

Ruim een eeuw in woord en beeld

Aan de hand van zo’n dertig panelen is ruim 100 jaar geschiedenis van Kijkduin in woord en beeld bijeengebracht. Het historisch overzicht begint in 1880, gaat via de aanleg van het villapark in de jaren ‘20 en eindigt – hoe kan het anders – met de enorme Pokémon-rage in de zomer van 2016.

De panelen zijn op volgorde van jaartal door de hele bibliotheek opgesteld. Zo maakt u dus een reis door de tijd!

Bewogen geschiedenis

Wat daarbij opvalt is dat Kijkduin voor hete vuren heeft gestaan. Met name tijdens de Tweede Wereldoorlog moet deze tweede badplaats van Den Haag het flink ontgelden als gevolg van de aanleg van de Duitse Atlantikwall. Het grootste deel van de bebouwing, waaronder de prachtige villawijk, wordt gesloopt en afgesloten voor de bewoners.

Maar de badplaats blijkt veerkrachtig. Vrijwel meteen na de oorlog wint Kijkduin weer aan populariteit en weet tot ver in de 20e eeuw jaarlijks miljoenen bezoekers te trekken, zowel uit de regio als uit het buitenland. Eind jaren ’70 vindt een ingrijpende vernieuwing van de badplaats plaats en krijgt Kijkduin meer internationale allure. Er komen nieuwe woningen, een moderne overdekte winkelpromenade, een boulevard met gevarieerde horeca en een hotel.

Familiebadplaats

Nu staat Kijkduin opnieuw in de steigers en ondergaat een complete metamorfose. Met eigentijdse voorzieningen, winkels, horeca, fraaie appartementen en een gemoderniseerd hotel gaat de badplaats z’n derde fase in. Met de tentoonstelling ‘Zicht op een eeuw Kijkduin, is de geschiedenis vastgelegd en kunnen we zien hoe de familiebadplaats z’n eigen, unieke karakter heeft gekregen en ook altijd zal behouden.

Opening door oudste, geboren inwoonster van Kijkduin, Hanny de Jong-Claus

Maandagmiddag 1 augustus om 14.30 uur zal de tentoonstelling officieel worden geopend. Eregast is de oudste, geboren en getogen inwoonster van Kijkduin, de 87-jarige Hanny de Jong-Claus. Zij zal de tentoonstelling officieel openen.

U bent van harte welkom!

 

Comments are closed.