De Duinlaan was voor de oorlog de langste laan van Kijkduin tussen de Hoek van Hollandlaan en de Muurbloemweg (en zelfs nog verder tot aan de Savornin Lohmanlaan) en vormde de zuidoostelijke begrenzing van het villapark. De huizen stonden allemaal aan één kant van de laan, aan de noordkant, met prachtig vrij uitzicht richting Loosduinen en Meer en Bosch. Aan de andere kant liep (en loopt nog steeds) de Haagsche Beek.

Na de oorlog werd de Duinlaan opgesplitst in de Duinlaan en Domburglaan (tussen de Kijkduinsestraat en Hoek van Hollandlaan).

Tja, die vreselijke oorlog...

en vooral de aanwezigheid van de Duitsers, die van Kijkduin een soort vesting maakte, met de aanleg van de Atlantikwall, waardoor veel huizen langs de Duinlaan het veld moesten ruimen. Alle huizen langs wat nu de Domburglaan heet, werden eenvoudig weggevaagd, omdat ze in het schootsveld stonden van de verdedigingslinie (de Duitse bezetter verwachtte de geallieerde invasie o.a. in Nederland vanwege de brede stranden en lage duinen!). Ook tussen de Kijkduinsestraat en Katwijkselaan, plus nog een paar verderop richting Meer en Boschlaan, werden huizen gesloopt.

Bijzonder zijn de foto's van de familie Van de Wouw, die op nr. 123 woonde, in 1942 Kijkduin moest verlaten en die kort na de bevrijding tot hun ontsteltenis op de plek van hun huis alleen nog maar puin zagen. Deze foto's zijn te zien op de plattegrond van Duinlaan 1941-1945.

De cottage op huisnummer 145 werd geheel gesloopt voor de bouw van een gecamoufleerde geschutsbunker. Vanuit de lucht leek dit op een normaal woonhuis (á lá Duiker!), maar was in werkelijkheid een zware geschutsbunker van het type 625B. Deze lag in de voortuinen van Duinlaan 141 en Duinlaan 143 en in de achtertuin van Duinlaan 145. Op de plattegrond van 1941-1945 is hiervan een luchtopname te zien.

Gelukkig zijn er nog huizen bewaard gebleven, met name in het gedeelte tussen de Katwijkselaan en Muurbloemweg, de huisnummers 129 t/m 135, 139 t/m 143 en 147 t/m 153. Op de plattegronden hiernaast zijn alle huisnummers in kaart gebracht. Wat opvalt is, dat de opengevallen kavels later opnieuw zijn bebouwd met behoud van de huisnummers. Uitzondering hierop vormt de Domburglaan, die begin jaren '60 in omgekeerde richting een nieuwe huisnummering kreeg toebedeeld. Langs dit gedeelte van de voormalige Duinlaan zijn in 1964 de patiowoningen gebouwd (zie plattegrond Duinlaan 1991-heden) en later op de hoek met de Kijkduinsestraat de flatwoningen 2-48.

Een eeuw Duinlaan/Domburglaan in beeld gebracht

Al die foto's van de Duinlaan (en latere Domburglaan) en de huizen, die hier staan en gestaan hebben, brachten mij op het idee om deze vast te leggen, op soortgelijke wijze als de periodeplattegronden op deze website.

Hieronder vind je interactieve kaarten van de Duinlaan (en de Domburglaan) in Kijkduin, waarop alle foto's en documenten per tijdsperiode te zien zijn, op de exacte locatie.
Door op de kaart te klikken wordt de actuele kaart in Google Maps geopend in een nieuw scherm, met daarop alle symbolen van de foto's, die je kunt openen en bekijken.